Home > Uitstappen > Monschau en de Rurvallei

Monschau en de Rurvallei

Monschau, in de schaduw van de ruïnes van zijn burcht, strekt zich uit langsheen een vallei die ingebed ligt langs de kleine Rur, die ontspringt uit de nabijgelegen Hoge Venen. Belangrijke families bouwden huizen en ateliers aan de rivier. Het ”Rode Huis” dat we gaan bezoeken, is tegelijk de woonplaats, winkel, en bureau van een van die families die door de wolhandel rijk werden.

In dit huis van rond 1760, bevindt zich een opmerkelijk gebeeldhouwd interieur, waarvan het mooiste voorbeeld wel de centrale wenteltrap is. De restauratie die er onlangs door de stad Monschau werd uitgevoerd, maakte er een waar juweel van.

De loop van de Rur volgende, bewonderen we onderweg de prachtige landschappen van deze ingesloten valleien die plots uitlopen in de uitgestrektheid van het meer, gevormd door de afdamming van de wateren van de Rur en de Olef. Halte in een dorpje, in de parochiale kerk : een prachtig Antwerps retabel uit de 16de eeuw; het mooiste uit de hele Noord-Eifel.

Vervolgens op het programma : een bezoek aan een versterkt stadje met omwalling en vlakbij de burcht die door de heren van Julich op een plateau boven de Rur werd opgetrokken.

De straten van de marktplaats worden afgezoomd door middeleeuwse huizen in rode steen. De romaanse kerk alsook het kasteel, werden aan het einde van de 12de eeuw gebouwd.