Home > Uitstappen > Luik en zijn Kathedraal

Luik en zijn Kathedraal

De kathedraal en zijn schat; een rondgang in de kathedraalschat leidt ons door de kunst en de geschiedenis van het oude Prinsbisdom Luik : zilversmeedwerk, voorwerpen in ivoor, manuscripten, textielcollecties …

Dit alles is gehuisvest op de verdiepingen en zolders van het recent gerenoveerd klooster. Eén van de topwerken is het reliekschrijn van Sint Lambertus, aan de kathedraal geschonken door Karel de Stoute.


De kerk Sint Bartolomeus en zijn wereldberoemde doopvont. De geel koperen doopvont, omstreeks 1115 vervaardigd .voor de doopkerk van de Luikse kathedraal is zonder twijfel een der hoogtepunten van de Maaslandse kunst, maar ook van de Romaanse kunst in haar geheel.

 

Ansembourg : dit herenhuis werd gebouwd door een rijke bankier. “De luikse decoratieve voorwerpen die erin zijn ondergebracht, illustreren de verfijnde levenkunst van de 18 de eeuw.” luikse meubels, Delftsblauwe tegels, lederwerk….

Het station van Calatrava.De officiële residentie van de prinsbisschop van Luik : het paleis van Luik, werd op een schitterende manier ingericht door Jan-Theodoor van Beieren Het paleis werd vanaf 1526 gebouwd door Erard de la Mark en vertoont heel wat gelijkenis met de Lodewijk XII-vleugel van het kasteel van Blois.